strah pred smrtjo

Strah pred smrtjo

Strah pred smrtjo je ena najglobljih in najpogostejših človeških izkušenj, ki sega v jedro našega obstoja in nas spremlja skozi vse življenje. Ta strah izvira iz neznanega, izgube kontrole (povezava – Kako zaupati pred operacijo in premagati strah?) in izgube identitete ter pogosto odraža našo naravno željo po preživetju in varnosti (povezava). Strah pred smrtjo je strah pred bolečino, strah pred neznanim, strah pred samoto in minljivostjo.

Mnogi se soočajo s tem strahom na različne načine, nekateri ga zanikajo, drugi se mu upirajo, spet drugi se ga trudijo preseči z iskanjem smisla in duhovnega pomena (povezava – Zaupanje v Boga). Kljub temu, da se lahko zdi strah pred smrtjo nepremagljiv, lahko prav v njem najdemo priložnost za globoko samospoznanje in razvoj.

Strah pred smrtjo je premagljiv

Kako si je takratna 20 letnica upala soočiti s svojim strahom pred smrtjo. Pred sabo je imela izziv, kjer bi lahko nastopila tudi smrt. V knjigi Popolno zaupanje (povezava), obravnava smrt kot del naravnega cikla življenja. Tako nekako kot je noč in dan. Kot je jutro in večer. Kot je začetek in konec – pravzaprav, konca ni. Ker je to cikel. In je konec pravzaprav začetek. Razumevanje smrti kot neizogibnega dela človeške izkušnje nas lahko usmeri k cenjenju trenutkov življenja.

Strah pred smrtjo preoblikujemo v hvaležnost

Pomembno je tudi, da se zavedamo, da strah pred smrtjo ni nekaj, kar bi morali premagati ali odpraviti, temveč nekaj, kar lahko preoblikujemo v vir modrosti in notranje moči. Sprejemanje smrti kot naravne in neizogibne stvarnosti nas lahko osvobodi strahu in nas usmeri k temu, da živimo bolj prisotno, ljubeče in povezano življenje, ki izvira iz globokih temeljev naše duše.

 

 

Vam je zanimivo? Se nadaljuje.

Naročilo knjige – povezava

Naročilo svetovanje – povezava

Več o avtorici – povezava

Zanimivi članki – povezava